26-1-2016: Παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης «Μισαλλοδοξία» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση

Tην Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016, οι 16 μαθητές της θεατρικής μας ομάδας παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση «Μισαλλοδοξία» της σκηνοθέτιδος κ.Ιως Βουλγαράκη, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

misalod 1

Η παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης υλοποιήθηκε στο πλαίσιο προετοιμασίας της θεατρικής μας ομάδας για τη συμμετοχή της στο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου 2016, που θα πραγματοποιηθεί στις 22-24 Απριλίου 2016 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Τους μαθητές του σχολείου μας συνόδευσαν οι καθηγητές του σχολείου μας κ.Τζαρδή Μαρία και κ.Χαλικιάς Δημήτριος.

 

Λίγα λόγια για την παράσταση

Μισαλλοδοξία (ουσιαστικό, θηλυκού γένους): Το μίσος εναντίον ατόμων με διαφορετική άποψη.

misalod 2

Μισαλλοδοξία (Intolerance): Η θρυλική, τρίωρη, βωβή ταινία του D.W. Griffith, του 1916, για την οποία έχει ειπωθεί πως κάλλιστα μπορεί να σταθεί δίπλα στην 5η Συμφωνία του Μπετόβεν και τα έργα τέχνης του Μιχαήλ Άγγελου.

Στο αριστούργημα αυτό του βωβού κινηματογράφου, ο δημιουργός, μέσα από τέσσερις παράλληλες ιστορίες, εκφράζει τον προβληματισμό του πάνω στην ανθρώπινη ύπαρξη, θέτοντας το ερώτημα που τον απασχολούσε σε όλη του τη ζωή: «Γιατί η πλειοψηφία των ανθρώπων προτιμά οτιδήποτε άλλο εκτός από την ειρήνη;».

misalod 3

Ακριβώς 100 χρόνια μετά, η Ιώ Βουλγαράκη επιλέγει να μεταφέρει στη σκηνή την τέταρτη ιστορία της Μισαλλοδοξίας, προκειμένου να την αφηγηθεί με όρους και τρόπους απολύτως θεατρικούς, διατηρώντας το βωβό στοιχείο.

Ηθοποιοί και μουσικοί ενώνονται σε ένα επικό, βωβό μουσικοθεατρικό θέαμα, όπου τα πρόσωπα δεν έχουν ονόματα και ο τόπος δεν έχει σημασία, δίνοντας την αίσθηση ενός παράξενου παραμυθιού.

Ένα νεαρό ζευγάρι ερωτεύεται, με φόντο τον άγριο καπιταλισμό και πουριτανισμό της Αμερικής του 1914-15. Τι γίνεται όμως όταν το αγόρι κατηγορηθεί για ένα έγκλημα που δεν έχει διαπράξει;

misalod 7

Μια παράσταση πολιτικής και κοινωνικής αυτογνωσίας, που καλεί τους μαθητές να προβληματιστούν πάνω σε διαχρονικά υπαρξιακά ερωτήματα:

  • Πώς τοποθετείται η ανθρώπινη ιστορία στο δίπολο «αδιαλλαξία» vs «αλληλεγγύη»;
  • Είναι η μισαλλοδοξία ?εθνική, πολιτική, θρησκευτική, ταξική? μια παθογένεια της ανθρωπότητας, αθεράπευτη ανά τους αιώνες;

Μετά το τέλος της παράστασης, μαθητές και συντελεστές συνομίλησαν, αντάλλαξαν απόψεις και επιχείρησαν να δώσουν απαντήσεις στο βαθιά πολιτικό θέμα που θίγει ο ίδιος ο Γκρίφιθ :

«Ή εμείς ή οι άλλοι πάντα. Μα γιατί πάντα;»

misalod 5

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την παράσταση μπορείτε να ανατρέξετε στην επίσημη ιστοσελίδα της Στέγης (www.sgt.gr).

 

Πρόσθετες πληροφορίες