23-12-2014: Επίσκεψη στη Στέγη Γερόντων "Ο Λυτρωτής"

Την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014, αντιπροσωπεία 13 μαθητών του σχολείου μας επισκέφτηκε τη Στέγη Γερόντων «Ο Λυτρωτής» στον Πειραιά.
Η Ορθόδοξος Χριστιανική Αδελφότητα «Ο Λυτρωτής» ιδρύθηκε το 1950 από τον Μητροπολίτη Σάμου Παντελεήμων, τον Μητροπολίτη Καστοριάς Γρηγόριο και τον Αρχιμανδρίτη Αγαθάγγελο Μιχαηλίδη.
Η Αδελφότητα πήρε την σχετική πρωτοβουλία ανέγερσης μιας υπερσύγχρονης στέγης, μεταφέροντας τις γερόντισσες από το παλαιό όμορο και ακατάλληλο (λόγω παλαιότητας) κτίσμα. Η ανέγερση ξεκίνησε το 2006 και εγκαίνια έγιναν το 2010. Στο χώρο αυτό βρήκαν καταφύγιο πολλά άτομα τα οποία διαβίωναν σε μη κατάλληλους χώρους, κάτω από κακές συνθήκες και που αδυνατούσαν να φιλοξενηθούν σε άλλους οίκους ευγηρίας λόγω των υψηλών τροφείων που απαιτούνταν.
Ο «Λυτρωτής» δεν επιχορηγείται από κανέναν και συντηρείται από τις προσφορές των πολιτών.

litrotis2Τους μαθητές συνόδευσαν οι καθηγητές του σχολείου μας κ.Κωτσάκη Αφροδίτη (υπεύθυνη του πολιτιστικού προγράμματος που υλοποίησε τη φιλανθρωπική αυτή δράση) και κ.Χαλικιάς Δημήτριος.
Οι μαθητές της πολιτιστικής ομάδας είπαν τα κάλαντα και διάφορα Χριστουγεννιάτικα και εορτινά τραγούδια στις γερόντισσες που διαμένουν στον «Λυτρωτή». Κατόπιν τους μοίρασαν διάφορα συμβολικά δώρα και ευχήθηκαν πολλές ευχές για την γιορτή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Η δράση υλοποιήθηκε ύστερα από πρωτοβουλία της κ.Κωτσάκης Αφροδίτης σε συνεργασία με την Διευθύντρια της στέγης κ.Αλευρομαγείρου Μαρία.
Μετά το τέλος της συνάντησης ο ιερέας και η διευθύντρια του ξενώνα παρουσίασαν το ιστορικό της αδελφότητας, τις δράσεις της και τα μελλοντικά της σχέδια.
Το κτίσμα χτίστηκε με δάνειο το οποίο ακόμα αποπληρώνεται. Επίσης λόγω οικονομικής κρίσης έχουν επηρεαστεί και τα οικονομικά δεδομένα της αδελφότητας. Για τους λόγους αυτούς όπως μας εξήγησαν οι υπεύθυνοι η στήριξη της στέγης από όλους μας είναι πολύ σημαντική.

litrotis1Τόσο ο ιερέας όσο και η διευθύντρια της Στέγης τόνισαν το πόσο σημαντικό είναι να βρίσκεται η νέα γενιά κοντά στην τρίτη ηλικία. Και πόσο πολύ αυτή η ενέργεια των παιδιών επηρεάζει τόσο πολύ θετικά την ψυχολογία τους .
Οι μαθητές μας φυσικά αισθάνθηκαν πολύ μεγάλη ικανοποίηση για την χαρά που έδωσαν. Πραγματικά είμαστε πολύ περήφανοι για αυτούς.
Μελλοντικά θα πραγματοποιηθεί και άλλη επίσκεψη στη Στέγη, με την παρουσίαση μιας χορευτικής παράστασης.

Πρόσθετες πληροφορίες